Copyright© Ilse Vangeel 2012
chiropraxie voor paardenilse vangeel
CHIROPRAXIE
Wat is chiropraxie?
NL FR EN

 

Wat is chiropraxie?

Chiropraxie is een manuele therapie die zich toelegt op de behandeling en preventie van functionele stoornissen van het bewegingsapparaat en de gevolgen hiervan op de werking van het zenuwstelsel en de gezondheid in het algemeen.

Chiropraxie wordt al geruime tijd toegepast bij de mens maar heeft zich voor de huisdieren, vooral paard en hond, pas echt ontwikkeld de afgelopen 15 jaar. In België is deze discipline nog relatief onbekend. Opleidingen tot chiropractor voor dieren zijn enkel beschikbaar in het buitenland.

Chiropraxie heeft nooit de bedoeling om de traditionele diergeneeskunde te vervangen maar kan een betekenisvolle aanvulling zijn, zeker in geval van problemen van de hals, rug, lenden en bekken-kruis.

Wat doet een chiropractor?

De chiropractor zal systematisch ieder deel van de wervelkolom manueel onderzoeken op zoek naar plaatsen met verminderde beweeglijkheid, verhoogde spierspanning en/of pijn. Dergelijke "blokkades" worden "Vertebraal Subluxatie Complex" (VSC) genoemd in de chiropraxie. De term "subluxatie" is hierbij wat ongelukkig gekozen daar het gaat over een verminderde mobiliteit en niet om een anatomische verplaatsing van structuren zoals bedoeld met de term ‘luxatie’ in de geneeskunde.

Een VSC wordt onmiddellijk behandeld door middel van een "Adjustment", het zogenaamde "kraken". Dit is een specifieke vorm van manipulatie waarbij het abnormale segment met een snelle, gecontroleerde en gerichte kracht wordt bewogen in de richting van verminderde beweeglijkheid. Naast het mechanische effect heeft het Adjustment de bedoeling om de input naar het centraal zenuwstelsel te normaliseren en hierdoor segment opnieuw toe te laten normaal te bewegen.

Een Adjustment gebeurt altijd binnen de normale grenzen van de beweging wat van chiropraxie een veilige behandelingsmethode maakt.

Wat is het verschil met osteopathie?

Beide disciplines hebben hetzelfde doel namelijk het lichaam zo optimaal mogelijk te doen functioneren. Door de verscheidenheid aan opleidingen en continue evolutie op gebied van technieken, is het onderscheid niet altijd zo eenvoudig. In het algemeen kan gesteld worden dat chiropraxie bij voorkeur gebruik maakt van het Adjustments, waarbij de kracht uitsluitend gericht is op het abnormale segment en over een zo kort mogelijke afstand. In osteopathie wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van hefboomtechnieken (kracht over langere afstand) en worden meer viscerale technieken (gericht op het functioneren van de organen) toegepast.