Copyright© Ilse Vangeel 2012
chiropraxie voor paardenilse vangeel
ANDERE TECHNIEKEN
Stammer Kinetics
NL FR EN

Stammer Kinetics

Net zoals bij de mens is een slechte houding, al dan niet geinduceerd door een slechtpassend zadel of slechte rijstijl, één van de belangrijkste oorzaken van hals- en rugklachten bij het paard. Sommige paarden met een hoge hoofdhouding, rechte hals en wat neiging tot holle rug zijn door hun conformatie van nature al wat benadeeld.

De bedoeling van Stammer Kinetics (www.stefan-stammer.de) is om het paard een betere houding te doen aannemen en de nodige spieren hiervoor te activeren. Dit begint met oefeningen in stilstand. Het gaat onder andere om het juist leren dragen van de hals waarbij niet alleen het voorste maar ook het achterste deel van de hals gedragen wordt door de halsspieren gelegen aan de bovenzijde van de wervelkolom. Verder wordt er gewerkt aan het opheffen van de borstkas en schoft tussen beide voorbenen door de borstspieren en serratus ventralis en aan rompstabilisatie. Eens het paard de borstkas kan opheffen, zal het gemakkelijker in staat zijn het bekken achterwaarts te kantelen. Deze achterwaartse bekkenkanteling gebeurt voornamelijk door contractie van de iliopsoas en buikspieren en wordt geoefend met het paard in stilstand. Het kunnen opheffen van de borstkas en de juiste bekkenbeweging vormen samen de basis voor het correct kunnen lopen over de rug.

Tijdens deze oefeningen wordt er langzaam en zacht gewerkt via de natuurlijke reflexen van het paard; en dit gelijktijdig met de hals, romp en achterhand, binnen de mogelijkheden van elk paard. Het paard krijgt zo de kans om een aantal bewegingen en houdingen te verkennen en zal automatisch ook zijn eigen lichaam wat mobiliseren. Ook geeft het werk in stilstand een visueel beeld aan de ruiter van wat het paard kan en waarnaar gestreefd kan worden tijdens het longeren en rijden.

Stammer Kinetics worden uitgevoerd als onderdeel van een chiropractische behandeling. Hoeveel hierbij geoefend wordt is afhankelijk van de bevindingen en de individuele noden van het paard.

schoftlift