Copyright© Ilse Vangeel 2012
chiropraxie voor paardenilse vangeel
CHIROPRAXIE
Onderzoek
NL FR EN

Onderzoek

Het chiropractisch onderzoek verloopt als volgt:

Anamnese en inspectie:

Er worden vragen gesteld naar de voorgeschiedenis van het paard: Leeftijd?, Werk?, Klachten?, Hoe lang al?, Al behandeld en met welk resultaat? Andere medische problemen?
Er wordt gelet op de bespiering, houding, voeten en conformatie van het paard.

Ganganalyse:

Het paard wordt geobserveerd aan de longe in stap, draf en galop (indien geschikt terrein). De ganganalyse dient in eerste instantie om mankheid uit te sluiten en geeft soms al hints voor verdere palpatie bijvoorbeeld bij een zichtbare asymmetrie in de bekkenbeweging.

Oppervlakkige palpatie:

De spieren van de hals, rug en achterhand worden oppervlakkig met de handen afgetast om pijn, spierspanning, spieratrofie, verhardingen, of een verhoogde temperatuur op te sporen. De rugreflexen worden getest.

‘Motion’ palpatie:

Tijdens deze diepere palpatie wordt er gevoeld naar de mobiliteit van ieder individueel segment van de wervelkolom in de verschillende dimensies van beweging. Voor palpatie van de rug, lenden en achterhand gebeurt dit van op een blok staand naast het paard. Deze technieken vragen veel ervaring maar zijn het meest betrouwbaar om “blokkades”, ook indien maar licht aanwezig, op te sporen. Het is het gemakkelijkste, zeker bij een eerste onderzoek, als het paard niet gewerkt is vlak vóór het onderzoek. Subtiele problemen zijn dikwijls moeilijker te voelen als het paard opgewarmd is.

 

chiropractie voor paarden