Copyright© Ilse Vangeel 2012
chiropraxie voor paardenfascia
MYOFASCIAL RELEASE
myofascial release
myofascial release
NL FR EN

 

Wat zijn fascia?

Fascia is bindweefsel dat aanwezig is in heel het lichaam, en ook tussen en rond de spieren. Het vormt een driedimensionaal web van “draden”, hoofdzakelijk bestaand uit collageen en elastine, dat de spieren met elkaar en met de huid verbindt en hen toelaat ten op zichte van elkaar te bewegen.

Blessures, spierspanningen en/of gewoontes in bewegingspatronen (bijvoorbeeld omwille van pijn) zorgen voor restricties in het web. Dit zijn plaatsen waar het web strakker wordt en zo de bewegingen van het paard gaan beperken. Door de continuïteit van het bindweefselweb kunnen restricties in het web ook tractie veroorzaken op grote afstand van de originele plaats, bijvoorbeeld paarden met een bekken-kruis problematiek krijgen vaak last ter hoogte van de hoge hals.

Wat is myofasciale release therapie?

Met myofasciale release technieken wordt er gezocht naar de restricties in het web en worden deze op een zachte manier losgemaakt. Dit gebeurt door middel van langdurig aangehouden milde stretches onder lichte druk waarbij de therapeut met gevoel de weefsels volgt en in de diepte kan beïnvloeden. Er wordt geen bindweefsel kapot getrokken. Vele paarden weten deze technieken erg te appreciëren en sluiten de ogen tijdens de behandeling.

Ik maak gebruik van de technieken volgens de methode van John Barnes. Deze worden gebruikt in combinatie met chiropraxie om de Adjustments beter te kunnen uitvoeren en om het effect van de Adjustments langduriger te kunnen aanhouden. Het aandeel myofasciale release in een totale behandeling is afhankelijk van paard tot paard, op basis van wat er gevoeld wordt, en volgens de respons en individuele voorkeur van het paard op de verschillende technieken.

 

fascia_2

Figuur Dr. Jean Claude Guimberteau