Copyright© Ilse Vangeel 2012
chiropraxie voor paardenilse vangeel
DRY NEEDLING
 
NL FR EN

Dry needling is een veelgebruikte behandeltechniek in de humane fysiotherapie, waarbij triggerpoints in spieren worden aangeprikt met een dunne naald. "Dry" wil zeggen, zonder inspuiting van medicatie.

Een triggerpoint is een kleine hypergevoelige plek in een spier met spiervezels die permanent zijn samengetrokken en niet meer in staat zijn om uit te lengen. Triggerpoints zijn steeds pijnlijk bij palpatie en kunnen uitstralingspijn, bewegingsbeperking en krachtverlies veroorzaken.

Spier met strakke band en triggerpoint

Bij dry needling worden dezelfde naalden gebruikt als acupunctuur. De therapeut lokaliseert de strakke band in de spier en beweegt de naald in de richting van het triggerpoint. Wanneer het triggerpoint wordt aangeprikt, reageert de spier met een plotse snelle samentrekking, de "local twitch response" (LTR). Dit voelt als een electrisch schokje. De therapeut blijft de naald heen en weer bewegen tot geen LTR meer waargenomen wordt. Het bekomen van de twitches is zeer belangrijk voor de effectiviteit van dry needling. De spiervezels zijn na hun plotse samentrekking opnieuw in staat om te ontspannen en hun oorspronkelijke lengte aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat de spier weer normaal kan functioneren en pijnklachten verminderen.

Soms kunnen de twitches hevig zijn of kan de uitstralingspijn van een triggerpoint gevoeld worden. Dry needling is dus niet altijd een pijnvrije behandelmethode. De graad van acceptatie door paarden is variabel. Na behandeling kunnen de behandelde spieren wat stijf of pijnlijk zijn, vooral de eerste uren nadien. Het is daarom best om steeds enkele dagen rust in te plannen.

Meestal gebruik ik dry needling in combinatie met chiropractie om zowel op botniveau als met de spieren en fascia te kunnen werken. Ook voor paarden met spierspanning zonder duidelijke wervelblokkades of voor paarden met een uitgesproken scheefheid en asymmetrieën in spiergebruik kan deze methode interessant zijn.

De focus van dry needling is zuiver neuro-musculair en is dus verschillend van acupunctuur die gebaseerd is op principes uit de traditionele Chinese geneeskunde.